Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
20.04.2018.
11:59 > 11:47
Proteklih dana, u Ulici Kornelija Stankovića na Detelinari i na Bulevaru oslobođenja u blizini Železničke stanice posečeno je nekoliko stabala, što je izazvalo brojne reakcije građana.
  • novosadjanka

    24.04.2018 08:41
    ne sme se
    ako samoinicijativno zasadis drvo ili bilo šta sleduje kazna, jer se to ne sme, to nije tvoj posao i debelo ce te kazniti zato ne prozivaj ljude vec se raspitaj o zakonu i kaznama
  • AA

    23.04.2018 13:29
    Nema koprivica na bulevaru
    Tamo gde su posekli drvece na bulevaru nisu ostavili mesta za te nove koprivice koje spominju u tekstu. Sve su zabetonirali odnosno posuli asfaltom. Sad kad sunce upece nema vise hlada.
  • tu oko nas

    23.04.2018 12:09
    Čitajući tekst o predlogu Plana detaljne regulacije dela između Jovana Subotića, Kisačke, Vojvode Bojovića i Kraljevića Marka, o kome se nedavno pisalo, iz teksta se da zaključiti da se za ceo ovaj kvart predviđa svega 0,1% (1 promil) zelene površine i to na mestu sada postoježe kuće uz samu buduću osmospratnicu na ćošku. Pitam se da li se tako vrši ozelenjavanje grada, sa 0,1 % predviđenog zelenila, a tu već postoji zelenilo i treba ga proširiti - u uvom kvartu nema drugog zelenila, a ni blizu.
    Takođe, briga o zelenilu je loša. Setimo se samo koliko soli se posipa po trotoarila zimi, a zatim se ona topljenjem sliva ka drvećuu. Nijedno drvo to nemože dugo da izdrži. U svetu se sve manje koristi so za posipanje - ali gde smo mi od sveta.
    A i čistoća trotoara je grozna - nikakva.
  • Nervirach

    23.04.2018 09:40
    Stari novosadjaninu, navikli smo da botovi uzimaju lokalne nadimke.
  • Стари Новосађанин

    23.04.2018 08:05
    Младо дрво
    Само да питам све овде забринуте :
    Када сте ви самоиницијативно засадили ново дрво (не новогодишњу јелку)?
    И кад сте залили дрво испред ваше зграде које је засађено током лета?

    Дела говоре више од куцања коментара...
  • Nervirach

    23.04.2018 07:21
    Jutros prosao pored skole NIkola Tesla. Ovo nije normalno sta su uradili. Travnjak gde su se igrali nizi razredi je CEO IZBETONIRAN, POSECEN RED JABLANOVA, TERENI IZROVARENI. Stvarno onaj rumunski transparent ima osnova, transparent na kome pise Mi nismo srbi. Inace, menadzment te skole je poznat po idiotlucima.
  • Мунгос

    22.04.2018 19:41
    Ми грађани се делимо на две основне групе:
    - они који воле да секу дрвеће, и
    - нас који не волимо да се сече дрвеће.
    Погледајте у пракси, проучите градског дрвосечу и упоредите га са пироманом.
    Наћи ћете у њима доста заједничких особина.
  • hbatiga

    22.04.2018 19:35
    tu bi valjalo sa jedne strane staviti parking mesta jer se trava gazi zbod ostavljanja prodavnicama ali verovatno ne moze zbog gustog saobracaja na tranzitu. Kazniti prethodnika koji je samo privremeno resio ozelenjavanje na 10 g neznanjem. Meni su licili na platane a ono l š.
  • Planeta:-(

    22.04.2018 19:01
    Dan Planete
    S obzirom da drvece (gde god da ga ima) vodi poreklo pre 90-tih.Veoma malo kasnije posadjenih i to su pola osusena drveta jer se ni ne zalviaju redovno.
    Po tom rezonu treba poseci sve na Frusko jgori kao sto je posecen i Limanski park i Fruskogorska ulica.Sada je tu drvece kojece bacati hlad za 20-30 godina....
    valjda se prvo posadi drvo da se malo razgrana pa se staro reze. Ceo grad nam je celav.
  • Samurai Jack

    22.04.2018 13:14
    Katalpe
    Slažem se da treba sačuvati svako drvo. Ali katalpe su totalno neprikladne za urbanu sredinu. Svake godine ih satiru biljne vaši i stabla se muče do iznemoglosti. Već od maja listovi su prekriveni kolonijama ovih insekata koji produkuju veliku količinu medne rose na kojoj se nakuplja čađ i prašina i razvijaju gljive čađavice. Zato su stabla katalpe gotovo crne boje. Uz to katalpa nije dugovečno drvo. Likvidambar je daleko lepse drvo koje daleko duže živi, lepše izgleda sa prelepim bojama u jesen. Setite se samo prelepih stabala u jesen kod SNP. Svi sakupljaju listove za herbar. Nisu uvek promene loše.
  • veliki maestro

    22.04.2018 10:39
    .
    Treba sacuvati postojece drvece maksimalno. Novozasadjeno tesko moze da se primi zbog zagadjenja i izduvnih gasova i svako drugo se osusi.
  • Bulevar

    22.04.2018 07:35
    Parking umesto drveća
    Gde će da sade kopriviće kad su sve zalili betonom?
  • London Boy

    21.04.2018 16:20
    M ja živim u Londonu.

    Hence the name.
  • lanmi

    20.04.2018 23:10
    O2
    Izbezobrazili se novosadjani.Sad bi i kiseonik u vazduhu...ccc
  • M

    20.04.2018 20:33
    @London Boy
    Pitanje je da li si uopste ikad bio u Londonu. Richmond park, kao najveci, je oko 10-12km od centra. U toj razdaljini od centra NS je Fruska gora, pa bi tom logikom moglo da se kaze da je Novi Sad pun zelenila? Cak je i Hyde Park na 2-3 km od centra, a Novi Sad zato ima KEJ koji je dugacak i zelen vecim delom i moze da se seta usred noci, dok se Hyde Park zakljucava... Veci deo CENTRALNOG Londona je izbetoniran, kao i Novi Sad.
    I gde si nasao da NS poredis sa Londonom koji je bio milionski grad dok NS nije ni postojao? A sad je London jedna od najvecih i najbogatijih svetskih metropola, a Novi Sad naspram njega malo vece selo u zemlji 2. sveta.
  • Milace Makedonski

    20.04.2018 18:27
    Za Posmatrac
    Rasadnik na futoskom putu vise ne postoji! Gradsko zelenilo je dobilo novi prostor prekoputa Najlon pijace. Te sadnice su ostavljene da propadaju i tacka. Ko vam kaze drugacije, laze vas. O tome ce tek da se prica u narednom periodu. A sto se tice dece postojeceg zelenila i rastinja, posledice cemo videti za mesec-dva, kad se grad dovede do usijanja i kad krenu oluje. Kako stvari stoje, ovaj grad ce postati avetinja jer ce zivot u njemu biti nemoguc.
  • Futog

    20.04.2018 17:21
    Www
    A nema protesta sto ce Karin komerc poseci pola obale na Dunavu!
  • Ljut

    20.04.2018 17:17
    Organizovan.kriminal.aktivnost
    Devastacija zelenila Novog Sada.
    Nažalost kad god napišem nešto upotrebivši ime firme, to ne prođe.
    Ali, isti vazduh svi dišemo i iste mladice od palac će nam donositi hlad.
    SRAMOTA je mala reč za rukovodioce i izvršioce ovog kriminalnog dela.
    Kazna za uništeno stablo je 500.000 dinara po zakonu - i od nje nisu izuzeti ni rukovodioci ni radnici firme koja se lažno predstavlja da održava zelenilo Novog Sada.
  • Danilo

    20.04.2018 17:14
    Lude glave
    Umesto starih, trulih stabala na bulevaru oslobodjenju sade mlada ,nova stabla.Ja ne kontam u cemu je problem.Zivim tu, ono korenje je unistilo i parking i biciklisticke staze.
    Nama udovoljiti....bog nebi.Ljudi su se tu izvrtali svaki dan...dobro neko nije lomio nogu.
  • Joka

    20.04.2018 17:03
    Sami ste birali kapacitete koji vode Grad, sledeći put malo pameti i možda vam bude bolje.
  • OPET JA

    20.04.2018 16:44
    Mićun
    Slazem se sa tobom...nisu Lalosi naucili na zelenilo nego na vlagu i udzerice pa onda kontaju oako se izbetonira izgledace da zive u gradu mada im misi kolo vode po kuci ..Ali polako ih edukujemo...
  • Detelinarac

    20.04.2018 16:15
    Seci sve topole
    Te topole sto balave po gradu sve treba poseci do jedne. Sem hlada nista drugo ne koruste vise stete za zdravlje razne alergije od njih nastaju... sve topole poseci na futoskom putu !!!
  • Posmatrač

    20.04.2018 16:08
    Tako to ide kad se sadi neplanski. Naravno, cilj ovakve neplanske sadnje i neplanske seče istih tih sadnica jeste ugrađivanje pojedinaca u celu tu priču. Katalpa je drvo koje veoma loše podnosi gradske uslove. Istina ona u početku brzo napreduje, formira se u veliko drvo, ali tad pod uticajem gradskih zagađenja ona počinje da životari, posle nekoliko godina izgleda ofucano, grane su joj polugole, listovi bledo zeleni itd. Nego, prođite pored Gradskog zelenila, odavno su krenuili sa selidbom. Šta će se desiti sa tim silnim neprodatim sadnicama? Nedeljama stoje izvađene iz zemlje. Da li treba da naglasim da su pojedine sadnice samo iščupali iz zemlje i bacili ih sa strane?
  • Stari Lalos

    20.04.2018 15:59
    samo ne staaara staaabla
    Joooj, posekose staaaara staaaabla, nekad smo se tu nalazili, ispod tih staaaarih staaaabala. Ta staaaara staaaabla behu zastitni znak Novog Sada, a sad ih nema. Jooooj, sta cemo sad, idem ja da pokupim kiriju iz babinog staaaarog staaaana jer ne znam drugacije da zaradim.
  • jsdp

    20.04.2018 15:01
    Goli Sad i Fruska Gola
    Mogu sve jos nekako da razumem ali ne mogu da shvatim da se drvo odsece tako da bukvalno ostane metar stabla a otfikare mu krosnju ?!! Sta se time postize? Korenje jos uvek zivi i vremenom ce se drvo oporaviti i opet ce korenje dizati trotoar. Ako vec treba da se posadi nesto drugo sto je vise odgovarajuce onda valjda treba da se sve izvadi iz zemlje. U ostalom ko je sadio drvece koje nije podobno? Niklo samo u pravoj liniji i u pravilnim razmacima? Znamo ko je sadio, prethodna vlast a oni nisu imali pojma o nicemu, mi smo sada sveznajuci i bogom dani i bicemo doveka na vlasti.
  • Ponosni Vojvodjani

    20.04.2018 14:51
    Mićune, baš naprotiv. Dok se ti i takvi niste skotrljali ovde, Novi Sad je bio "zelen". Valjda nikad niste videli beton pa ga sad kad ste se dočepali vlasti i moći, posipate gde god stignete.
  • Kaligula

    20.04.2018 14:45
    Gradjani su negodovali i zbog odvratne baletske skole. Eto nam ih prokleti bili.
  • Joca

    20.04.2018 14:30
    ide zima
    Treba njima ogreva u kancelarijama Limanskog parka, zato seku. Kako to da je najednom ceo drvored truo ,valjda se stabla odrzavaju i naplacaju od grada i gradjana.Dali postoji karta sadnica,sa datumima i tretmanima ili sa sanitarnom rezidbom? Naravno da ne postoji,lisce po gradu leti jos od predprosle godine sto se vidi na Grbavici,keju,limanima i bulevarima. Prilaz gradu da ni ne pominjem, kao da se ulazi na deponiju u ne u grad kulture.
  • ljiljana

    20.04.2018 14:25
    @Molim Vas
    Radi se o tome da i orezivanje rade krajnje nestručno, pa se posle toga drvo osuši i predstavlja veću opasnost nego pre orezivanja. U Dušanja Danilovića su drvored doslovno očerupali a ne orezali.
  • mojne

    20.04.2018 14:23
    "Šest oborenih stabala platana zameniće isti broj koprivića"

    1. Sto su onda indijanci iz Put Investa odmah nasuli i betonirali tih 6-7 mesta, prakticno ih pretvarajuci u parking?

    2. Jeste, bas su koprivici adekvatna zamena za platane...
  • Dejan

    20.04.2018 14:18
    Drveće
    Da li je postoji neko drvo na Novoj Detelinari, ako ne računamo mlado drveće uz Bulevar Evrope
  • Ovo je

    20.04.2018 14:05
    Goli Sad
    Molim za promenu imena grada u Goli Sad!
  • pera

    20.04.2018 13:59
    sto nasi dragi sugradjani dozvoljavaju svojim kucama da kake na zelenu povrsinu kad je toliko vole ?
  • Молим Вас

    20.04.2018 13:46
    Укините коментаре
    УКИНИТЕ КОМЕНТАРЕ...сви имају право да све коментаришу и ово је страшно колико су људи глупи.
    Па кад се сече оштећено дрво, сви се противе и пљују и Град и све редом ( нема везе што ће сутра мало јачи ветар да обори дрво некоме на главу).
    А кад ПАДНЕ оштећено дрво, ОПЕТ сви дрвље и камење и на Град и на све редом ( и главно питање...па што нико не уклања оштећена дрва).


  • tanja

    20.04.2018 13:42
    glasanje
    Setite se ovoga kad budete glasali!!!
  • pera

    20.04.2018 13:36
    valjda seku jer je trulo, opasno po okolinu. zamislite da grana padne na vas, vase dete, auto koga god. onda opet ne valja
  • London Boy

    20.04.2018 13:32
    38% Londona je pod parkovima u kojima obiluje drvece i trvanata povrsina.
    Dobar procenat ulica ima zasadjeno drvece. Stariji delovi Londona imaju Platane po 250 godina i niko ih ne sece zbog opasnosti kao u Srbiji. Cvece se sadi gde god je to moguce i to se vidi po celom gradu. Po zelenim povrsinama jedino manja mesta i sela prednjace u odnosu na velike gradove u UK.
    Mislim da je u Srbiji problem lenjost, politicki lopovluk i manjak ulaganja. Najlakse je poplocati betoncinu i gotov posao dok zelenilo zahteva dosta truda i rada. Kada se uzme u obzir da Novim Sadom upravlja SNS banda koja konstantno krade i gradske kase onda se ne mozemo zacuditi ovakvom dogadjaju. Zaboravljate da je betonska golet zastitni znak SNS-a i radikala, proverite samo ko je bio na vlasti kada se sadio beton po gradovima i bice vam jasno. Ima dosta izuzetaka iz DS-a i ostalih politickih partija koje su isto kao i pomenuti radikali behatonirali uz obrazlozenje "eto mi radimo nesto" sto je ocit dokaz obrazovanja i inteligencije.
  • Mićun

    20.04.2018 13:30
    Starosjedioci
    To je sve zbog mentaliteta "Vojvođana" koji smatraju da su drveće i zelenilo divljina, pa sjeku svako drvo koga se dočepaju. Na nama koji smo došli iz šumovitih i brdovitih predjela je da spasimo ovo dok se još može.
  • VladaN

    20.04.2018 13:20
    dakle stvarno sno..
    ...debili koji dozvoljavaju ovim sumskim ljudima pocevsi od nesposobnog gradonačelnika preko urbanista i ostalog olosa koji se nakotili u gradskim JP i strukturama da uništavaju grad bahato bezobrazno I u stilu " šta nam ko može ". Vreme je da se stoka istera na cistinu.
  • Svako ima testeru

    20.04.2018 13:10
    drvo po drvo
    Isto su iskeli i na keju pored Stranda u klubu Neoplanta,
    dvrece je bilo zdravo, bila je i hladovina leti
    ali deblo vredi 200 evrica pa ti vidi
    i NIKO TU NISTA NE MOZE
  • Nervirach

    20.04.2018 13:01
    Zelenilo mrzi Novi Sad . Vidimo po prilozenim divljim kornjacama, Winter Fest-u, parkiranjem u Dunavskom parku, upropastavanju Stranda (razjurili labudove, prazni lokali dok su zgurali nove na plazu...), seca zelenila po gradu (i sada imate sparinu vec na pisljivu temperaturu od 25C)...Ako se vec mora skloniti neko drvo onda makar uraditi parcijalno, malo iseci pa malo zasaditi a ne praviti pomor. Kretenizam ili namerno unistavanje? Skakavci.
  • zeli

    20.04.2018 13:01
    Rotkvarija
    Kako li će proći drveće u ulici Kraljevića Marka, pored svih radova na izgradnji Kraljevog parka? A baš je lepa i zelena ulica sa dosta hlada...
  • Dr. House

    20.04.2018 12:59
    "Somewhere out there there is a tree, tirelessly producing oxygen so you can breathe. I think you owe it an apology."

  • /

    20.04.2018 12:55
    /
    koliko ste zapenili na onog koji je posekao ringlov na naselju a ovde se talite sa ovakvima
  • Talac

    20.04.2018 12:50
    Kakvo retardirano obrazlozenje... Kao, vrsena su iskopavanja i radovi na gradnji okolnih zgrada pa je drvece trajno osteceno i sada mora biti poseceno,. A ko je odgovoran za ta iskopavanja i radove? Kao da su te radove vrsili Marsovci.... JKP Zelenilo je duzno da prilikom izdavanja lokacijskih uslova (za svaku gradjevinsku dozvolu) propise mere za ocuvanje zelenila. Ako se te mere ne postuju, treba da intervenise inspekcija. Jasno je da ovde neko nije radio svoj posao dugi niz godina. Mito je srednje ime mnogima. Kao i u svemu, u Srbiji je sve nenormalno, pokvareno i protivno zdravoj logici. Gde je preventiva? Znamo samo da reagujemo post-factum.
  • turista

    20.04.2018 12:49
    Secam se boravka u Bernu prosle godine. Postoji ogroman park gde svako ali BUKVALNO svako drvo ima okacenu plocu na kojoj se zapisuje kad se drvo zalivalo , koliko je staro , koja je vrsta koja podvrsta , bukvalno je svako drvo ogradjeno i zasticeno ...a tek vazduh ono je lepota kakve nema. Fantazija.
    Doslo mi je da placem kada sam se vratio .
  • gari

    20.04.2018 12:34
    Jeftinije seći zelenilo nego graditi više zgrade sa garažom za stanare...
  • Steva-NS

    20.04.2018 12:30
    Da objašnjenje nije atak na zdrav razum,bio bi smešan.Šta mi znamo o drveću,postoje balvani zaduženi za ispiranje ...... !
  • Prle

    20.04.2018 12:30
    Pa da
    Nigde u Evropi nisam video da ljudi ne vole drvece kao ovde svugde sade drvo gde god mogu i stignu samo u ovom gradu radi motorna pila i zaliva se beton svugde Uzas jedan Novi Sad izgleda kao betonsko naselje sve u kocki i nikom nista narod samo govori A sta ces! Pa nista uzivajte u svom komadu asvalta i betona!
  • Glupan

    20.04.2018 12:22
    Da li se zelenilo pita kada se bilbordi postavljaju pore drveća? Da li se razmišlja o sadnji autohtonih vrsta umesti drveća čije ime ne možemo da izgovorimo? Zašto nigde nema jablanova koji su sađeni da štite od vetra (na keju je sađeno neko čudno drveće koje se svo izlomilo od vetra i tuje koje niko ne zaliva pa su se osušile). Zašto svaka vlast sadi svoje, a ne održava ono što je prethodna posadila (proimer je ponovo kej)? Otidit tamo i snimite kako izgleeda zelenilo duž keja, za pravo koliko se osušilo i izlomilo i nije zamenjeno. I tamo su postavljali betonske tube zbog toga da korenje ne ide u širinu, koštalo je čitavo bogatstvo da bi jednog dana arheolozi iskopavali beton i čudili se nameni, valjda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna